Taktik Nasıl Yapılır?

0
7100
taktik nasıl yapılır

FM’de Taktik Nasıl Yapılır? – Mini Taktik Rehberi

Bir önceki yazımız olan “Transfer Süreci Nasıl Yönetilir?“den sonra bu kez biraz daha saha içine yönelerek taktik üzerine detaya girmeden genel hatlarıyla bir şeyler karalamak istedim. Taktik nasıl yapılır açıklayacağım.

Bu yazının içinde oyuna yeni başlayan veya oyun içi tecrübesi artık fena sayılmayacak ancak henüz istediği taktiksel başarıyı yakalayamamış arkadaşlar için taktik oluştururken yaşanan sıkıntılar ve bu sıkıntıları en aza indirmek için yapılabilecek şeylerden bahsettim.

Doğru kariyer, gözlem yapma,hazır taktikler, oyuncu tercihleri ve rolleri,bireysel talimatlar,birden fazla taktik ve son olarak başarısızlık olmak üzere yedi bölümde ele aldık yazıyı. Umarım faydalı olur 🙂
 
Başlıyoruz.

I. DOĞRU KARİYER :

İyi bir başlangıç için doğru kariyer seçimi olmazsa olmazlardan. Çünkü kariyer dolayısıyla takım seçiminiz taktiğinizi sahada uygulayacak oyuncuları doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla eğer amacınız kendi taktiğinizi oluşturmaksa kariyer seçiminizde doğrudan sempati beslediğiniz,sıradışı bir hikaye yazacağınız takımlara yönelmek yerine taktiğinize uygun bir lig/takım seçmek size yardımcı olur.

Bir örnekle somutlaştıracak olursak : Alt liglerden küçük bir kasaba takımıyla dünyanın tepesine çıkmak istiyorsunuz hoşunuza giden tarz ise düşük tempolu,kısa paslarla oyuna ve topa hükmeden bir oyun.Fakat böyle bir kariyer seçiminde oyuncu kalitesi taktik için yeterli olmadığından en azından başlangıç aşamasında direk kaleye giden,kontralarla etkili olmaya çalışan bir plan bizim açımızdan daha faydalı olacaktır.O yüzden böyle bir oyun tarzı için alt ligler yerine yine gelişime açık fakat bir iki tık üst seviyede bir takım genelde bizim için daha doğru tercih olur.

II. GÖZLEM YAPMA :

Oynamak istediğiniz oyunu oynayan takımlar varsa imkanlarınız dahilinde bu takımların oyununu izlemek veya bu takımlar üzerine analiz yapan yazarları takip etmek bile size çok büyük fayda sağlar.

III. HAZIR TAKTİKLER :

FM19 serisiyle birlikte oyun bize hazır taktikler gibi bir seçenek sundu. Bu seçenek, özellikle oyuna yeni başlayan menajerlerin istedikleri oyunu oynayabilmeleri açısından birçok ipucunu onlara sunmasıyla benim çok beğendiğim bir özellik ancak hazır taktikler çoğu zaman istediğiniz oyunu tam anlamıyla size sunmaz arkadaşlar. Az önce de söylediğim gibi size güzel ipuçları verir fakat küçük veya büyük genellikle mutlaka bir dokunuş gerekir.

IV. BİREYSEL TALİMATLAR :

Bireysel talimatlar taktiğiniz için hayati öneme sahip opsiyonlardan birisidir. Çünkü oyun içinde bazı roller standart halleriyle taktiksel açıdan sizin istediğiniz verimi sağlamayabilir veya bir oyuncudan istediğiniz şeyler bazen iki role dağılmış olabilir. Bu gibi durumlarda bireysel talimatlar bizim için en büyük yardımcı.

Yine bir örnek üzerinden gidecek olursak : Bir bek oyuncusunu ele alalım. Eğer taktiğinizde bekleri saha içinde ekstra bir pas opsiyonu olarak kullanmak isterseniz ÇYB tercihi herhangi bir bireysel talimat olmaksızın sizin ihtiyaçlarınızı çok büyük oranda karşılar. Ancak siz hücum oyuncularınızı ceza sahası içine konumlandırıp oyunu bekler ile genişletmek isterseniz, burada daha çok KB ve İYB olmak üzere iki seçeneğiniz vardır.

Bu iki rolün benzer özellikleri olsa da İYB bir miktar daha hücumcu bir roldür, topla ve topsuz oyunda geniş alanda oynar ve genel olarak çizgiye inmek istediğiniz hücum planlarında daha uygun bir tercihtir. KB ise topla yine geniş alanda oynarken topun onda olmadığı anlarda sizin vereceğiniz bireysel talimatlara göre iç tarafa eklemlenebilir ya da takım duruşuna göre pozisyon alabilir. Genelde kanat organizasyonlarına önem verip rakip ceza sahasını çizgiye inmeden yapacağınız ortalarla hazırlıksız yakalamak isterseniz daha ideal bir tercih olur.

V. OYUNCU TERCİHLERİ ve ROLLERİ:

Gözlemleriniz,ana planınız,bireysel talimatlarınız her şey hazır! Bu hazırlığın anlam kazanması bir şeye bağlıdır: Doğru oyuncu tercihi.

Aslında uygulayacağımız herhangi bir taktik bizden genel bir takım ve oyuncu profili ister. Pas oyunu oynayacaksak orta saha oyuncularımızda ilk bakacağımız kısım teknik ve zihinsel özellikler olmalı. Yüksek tempoda direkt bir oyun istiyorsak fiziksel özellikler bir tık daha öncelik haline gelmeli gibi.

Ana planınız,bireysel talimatlar da çok önemli ama kilit nokta bunlara uyum sağlayacak doğru oyuncu profilidir. Bir final sınavı gibi düşünebilirsiniz çözümün sonunda işlem hatası yaparsanız,tam puan almak için gidiş yolunuzun hiçbir önemi kalmaz.  🙁

Roller ise taktiğinizin gerekliliklerini yerine getirmek dışında size oyun içinde bir esneklik sağlama imkanı sunar. Örneğin standart bir 4-2-3-1 için forvet arkasında kullanacağınız OOK,OOS veya GF sizin -özellikle hücumda- klasik bir 4-2-3-1 mi yoksa 4-4-2 ye daha yakın bir 4-2-3-1 mi oynayacağınızı belirler. Daha net anlaşılması adına Şenol Güneş dönemi Beşiktaş takımında Sosa ve Talisca ile uygulanan 4-2-3-1 arasındaki fark örnek verilebilir.

VI. BİRDEN FAZLA TAKTİK :

Bu kısım birçok menajer tarafından atlansa da aslında kritik bir detay. Takımınıza birden fazla taktik çalıştırıyorsanız taktikleriniz arasında keskin farklar olmamasına dikkat edin arkadaşlar.Çünkü antrenmanlarda çalışılan bu taktikler temel olarak birbirine ne kadar yakın olursa ana taktiğinizi başarılı uygulama şansınız o kadar artıyor. Yani -en azından kariyerinizin başlangıcında- ana planınız düşük tempolu,pasa dayalı bir hücum oyunuysa alternatifiniz derin bir savunma sonrası direkt paslarla etkili kontralar olmasın.

VII. BAŞARISIZLIK :

Ve son olarak başarısızlık. Hayatın birçok alanında olduğu gibi bence bu oyunda da iyi bir oyuncunun alametifarikası tecrübe. Bu tecrübeyi kazanırken de başarısız olmak kaçınılmaz bir durum. Yani demem o ki taktikle alakasız paslar görmeyip saçma sapan goller yemeden,bu kadar olmaz deyip kariyer(ler) silmeden taktik oluşturmak biraz zor. Hatta çok zor. Oluyor yani bunlar çok şey etmemek, denemeye devam etmek lazım 🙂

Hepinize bol kupalı,wonderkidlerle dolu kariyerler diliyorum 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha verification failed!
Captcha kullanıcı puanı başarısız oldu. lütfen bizimle iletişime geçin!